Откриване на теч без къртене – мисията възможна

Говорейки за скрит теч в банята, трябва да споменем, че той може да доведе до сериозни щети и проблеми. Не бива да оставяте течовете, без да предприемете мерки за отстраняването им, защото това ще се отрази негативно на семейния ви бюджет. Мокрите петна, мухъла и разлепените плочки са само част от неприятните неща, които могат да ви се случат.

Немалко домакинства се притесняват да повикат специалисти по откриване на течове, защото си мислят, че задължително трябва да се премине към къртене на стените. Това обаче невинаги е задължително, защото истинските професионалисти си служат със специална апаратура, която дава възможност да се открие теча, без да се кърти нищо във вашия дом.

Имайте предвид, че не е необходимо скритите течове да бъдат много големи, за да имат разрушително действие върху имуществото ви. Те могат да допринесат и за значително увеличение за сметките ви за вода, а това е неприятен вариант за всеки човек.

Как се откриват течове без къртене?

Мисията по откриване на течове без къртене е възможно, заради наличието на съвременни технологии, които спомагат за тази цел. В повечето случаи се извършва така наречената термографска диагностика, при която се използва термокамера за фиксиране на течовете. Освен това се разчита и на допълнително оборудване включващо скенери и прочие уреди.

Термографската камера (термокамера) може да визуализира скрити обекти зад стени и тавани. С нейна помощ може да се установи причината за теча и неговата точна локация. Работата с този вид уред не е лесна и се извършва от специалисти. Поради тази причина е желателно да наемете фирма за ВиК услуги, с чиято помощ да бъде извършен подробен анализ на проблема.

Професионалистите по откриване на течове използват и друга апаратура, от сорта на ултразвукови генератори, влагомери, датчици с микровълни и така нататък. По-важното е, че на този етап може да се избегне къртенето и всичките беди, които то води след себе си.

Отстраняване на течове в дома

За да бъдат отстранени течовете в дома ви, трябва първо да бъдат открити. За целта първо се извършва горе споменатата термографска диагностика и се взимат съответните мерки за ремонтни дейности. В някои случаи може да се наложи да потърсите съдействие и от съседите над вас, които да дадат достъп до жилището им. Не един или два пъти именно съседският апартамент е причината за скритите течове. Това налага спешна намеса и извършване на ремонт. По-важното е да не се бавите, а да реагирате на проблема, без да се бавите.

В дадени ситуации намирането на течове не изисква къртене, но за самото отстраняване на теча може да се наложи и това начинание. Ако обаче не направите това за благото на дома си, можете да очаквате неприятни последици, като наводнения, мухъл, високи сметки и други.

В обобщение

По-горе посочихме до какво могат да доведат скритите течове. Споменахме и за начините за откриване на течове без къртене. На последно място, но не по важност засегнахме и възможностите за отстраняване на неприятните течове. Ще се радваме, ако написаното в статията е било полезно за вас и ви желаем успешна борба срещу неприятните скрити течове.

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *