Как функционират комън рейл дюзите?

common-rail-sistema

Системата комън рейл е създадена така, че да разпределя горивото чрез впръскване в горивните камери под високо налягане. Основни компоненти в системата са комън рейл дюзите. Дюзите се захранват с гориво от обща горивна релса, именно оттук произтича и името на системата – common rail (обща релса). Характерно за тази система е това, че налягането се променя в зависимост от работата на двигателя.

Дюзите се поставят на цилиндъра на двигателя (в неговата горна част). Те са оборудвани с електромагнитен клапан, който служи за отваряне и затваряне на разпръсквача и посредством него се регулира количеството на впръскваното гориво. Чрез налягане се създава подемна сила, която премества иглата на дюзата нагоре. Това води до откриване на отворите, служещи за впръскване на горивото и по този начин се осъществява горивоподаването.

Комън рейл дюзи – начин на работа

Отварянето на електромагнитния клапан на дюзата е резултат от поредица от действия. Когато клапанът на дюзата е затворен, налягането както в камерата, така и в горивната тръба е еднакво.

Иглата на дюзата се придържа на едно място посредством пружина, когато електромагнитният клапан е затворен. За да се отвори клапанът, се подава електрически импулс до бобината на електромагнита. Бобината предпазва от изравняване на налягането. Електрическият импулс се подава до бобината, а магнитните сили оказват влияние на дисковата котва на електромагнита и това води до отваряне на клапана.

Когато се прекрати импулса, магнитните сили спират да действат, дисковата котва се завръща в предходното си положение и клапанът се затваря. Така и достъпът на гориво до отворите се затваря.

Дюзите са едни от основните компоненти на common rail системата. Ето защо тяхната изправност е от решаващо значение. „Дани дизел сервиз“ е сервиз, специализиран именно в ремонта и монтажа на комън рейл дюзи на различни марки. Ако имате нужда от тези услуги, можете да се обърнете към „Дани дизел сервиз“ в град Варна. Там ще получите професионално обслужване от едни от най-добрите специалисти в областта на дизеловите горивни системи.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *