Важни стъпки при избор на ламиниран паркет

В наши дни ламинираният паркет е една от най-търсените подови настилки за обзавеждане на апартамент, къща или офис. Това е така, защото ламинатът се предлага на достъпна цена, и в същото време предоставя редица положителни качества, като красив дизайн, издръжливост, лесна поддръжка и не на последно място, разнообразие от цветове и шарки за потребителите.

Как обаче да изберем ламинат, с чиято помощ да се чувстваме комфортно у дома или на работното място? На този въпрос ще дадем отговор в следващите редове на тази публикация.

Какъв клас ламиниран паркет да избера?

laminat

Ламинираните паркети са класифицирани, така че трябва да бъдете внимателни, когато отидете до мебелния магазин, с цел покупка на ламинат. От категорията, към която спада дадения паркет ще разберете каква е неговата дълготрайност и издръжливост.

Най-подходящ за търговски обекти и офиси е клас 32 (AC5), който се справя със средното натоварване в сградите. За кухни и стаи с по-високо натоварване се препоръчва клас 23 (AC3). Ако обаче имате намерение да слагате ламинат в хола, то най-добрият клас е 22 (AC2).

За спални помещения с по-ниско натоварване се предлагат ламинати клас 21 (AC1), а за семинарни зали и салони с високо натоварване решението е клас 31 (AC4). Хубаво е да запомните или да запишете тези класове, за да знаете какво да поръчате за нуждите си.

Колко дебел трябва да е ламинираният паркет?

Ламинираните паркети се предлагат с дебелина от шест до дванадесет милиметра. Колкото по-дебел е ламинирания паркет, толкова по-издръжлив ще бъде той през годините. Важен фактор тук е мястото, на което ще се положи паркетът.

Най-добре е да избягвате най-тънките ламинати, понеже те няма да ви гарантират необходимата здравина, както и ще се простите със звукоизолацията, която е характерна за по-дебелите ламинирани паркети предлагани на пазара. Инвестицията в по-дебел ламинат е правилна, заради високата функционалност на подовата настилка

Поставяне на ламиниран паркет

laminatmontaj

Много търговци ни убеждават, че няма проблем да сложим ламинат върху мокета. Това донякъде е вярно, но не е препоръчително. С времето натиска върху подовата настилка ще окаже влияние и паркетът ще започне да потъва. В много случаи се получават грозни деформации и повреди, тъй че избягвайте тази практика. Най-добре положете ламинирания паркет на добра замазка, за да използвате максималните му възможности през годините.

Ако поставяте ламиниран паркет със залепващи части, трябва да подготвите специално лепило и много свободно време. Препоръчително е работата да бъде дадена на професионалист, който ще се справи със задачата. По-лесно стоят нещата при ламината, който се сглобява. Последните представляват подова настилка, при която отделните части се съединяват. Този вид паркет, може да се сложи и от аматьор, защото не изисква залепване на частите с лепило.

Няколко думи в обобщение

В тази статия разбрахте какви класове биват ламинираните паркети, както и каква е подходящата дебелина за ламинат. Информирахме ви и за сложността на монтажа на сглобяемия ламинат и на този, който се лепи с лепило. От този момент нататък, е необходимо да посочите желаните цветове и шарки на паркета, за да постигнете красив интериор. На ваше разположение са множество оферти отговарящи на възможностите на различните клиенти.

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *