Видеонаблюдение – избор на камери и оборудване

Видеонаблюдение. Камери и оборудване.

Основната цел на видеонаблюдението, както подсказва и самото наименование е да се извършва наблюдение чрез видео. Този процес се реализира с помощта на устройства, които са оптично-електронни и тяхната цел е да предоставят визуален контрол или пък автоматичен анализ на изображенията (тоест автоматично разпознаване на рег. номера или лица, например).

Целите, за които се използва видеонаблюдението могат да бъдат различни, както и типа охранявани обекти също могат да бъдат различни. Този вид „наблюдение” се използва най-вече с цел охраняване на дом, офис, магазин или работна сграда. Целта е крадците, които не желаят да бъдат заснети да не извършват кражби или други престъпления в дадения обект, знаейки, че биват записани и могат да бъдат разпознати. Идеята на видео записа е именно в последствие да бъде преглеждан и при евентуално извършване на престъпление, записа да се използва като средство за откриване на виновниците и в последствие за доказателство, доказващо вината на извършителите.

Видове камери за видеонаблюдение

Допреди няколко години най-популярни биват единствено CCTV камерите (които се диференцират в различни модели, с различни характеристики), тъй като те предлагат най-добро качество на картината.

В последните години на пазара се появяват и т.н. „IP камери” с HD качество, които освен по-добри възможности, предлагат и в пъти по-добра и изчистена картина – с много по-висока резолюция и много повече цветове, което позволява по-лесно идентифициране на номера, лица или др. разпознаваеми предмети, които биха могли да послужат за идентифициране на извършителите на престъплението.

Камерите за видеонаблюдение сами по себе си не са достатъчни за осъществяването на тази дейност. Необходимо е цялостно оборудване, което включва употреба на подходяща апаратура и софтуер с цел осъществяване на наблюдение и записване на видео картина.

Обективът на камерите също е от значение тъй като той позволява фокусирането на светлинният поток на матрицата, на дадената видеокамера.

В зависимост от целите на видеонаблюдението на дадения обект, може да е необходима употребата на различни средства за обработване на изображението като сериен видеокомутатор (суич), квадратор, мултиплексор и матричен видеокомутатор. Тези устройства могат да послужат за последователен извод на изображението от камерите само на 1 монитор, едновременен извод на 1 монитор, който се отнася за повече камери, или едновременен извод за всеки монитор – какво устройство ще бъде избрано, зависи само от индивидуалните нужди и от предназначението на системата за видеонаблюдение.

Друга важна част, която да се използва към системата за видеонаблюдение – това е устройството, върху което ще се осъществяват видеозаписите така че да е възможно на по-късен етап да бъдат преглеждани – те се предлагат с различни характеристики и отново се избира устройство, подходящо за нуждите.

Необходима е употребата и на устройство за организацията на контрола на достъп в помещенията с видео и/или аудио функция.

Твърде вероятно е да се наложи и използването на допълнително оборудване, което включва модулатори, усилватели и пр.

Една система за видеонаблюдение включва всички тези устройства и софтуер, които са необходими за извършването на дейността, свързана с осъществяването на видеонаблюдение.

Ако не сте наясно как сами да си купите части и да се сдобиете с подходящ софтуер, за да създадете ваша собствена система за видеонаблюдение, може да си закупите готова такава или да се консултирате с продавачите, които продават видеооборудване и части за него, които да ви помогнат при избора на подходяща система, камери, окабеляване и софтуер.

Ако се нуждаете от консултации при избора на видеонаблюдение, можете да посетите специализирания сайт на SSTS сервиз.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *