Природа и архитектура

49-Природа и архитектура

Безбройни са и примерите на архитектурни решения, основаващи се на тектониката и конфигурацията на формите от природата. Достигнали до своето съвършенство, благодарение на многовековния естествен подбор, природните форми са източник на идеи за икономичност и комбинативност, рационалност, целесъобразност и висока функционалност, стига човек да ги открие и пренесе в своята дейност.

“Задълбочените анатомо – физиологически и морфологически изследвания на растителния и животинския свят, както и натрупаните знания в областта на механиката, отбелязва Веселин Денков, дава възможност на много учени да ползват живите патенти на природните форми в архитектурата и строителството“. Интересът към т. нар. органична архитектура или биоархитектура е твърде стар, но в днешно време той нараства особено много, поради това, че технологичните строителни възможности са по-големи, а материалите са увеличили своята номенклатура. Като пример за органична връзка на архитектурата с природните форми може да се посочи сградата “Кристал Палас“ на архитекта Й. Пакстън в Лондон.

Проектирана и построена за международното изложение на стоки, произведени по промишлен път, тази сграда е израз на новата вълна на технологично мислене на миналия век, налагаща се постепенно с навлизането на нови материали и машинното производство. Вдъхновен от формата на водната лилия, Пакстън проектира сградата с меки линии и форми, изгражда я от стъкло и стомана, поради което тя е наречена стъклен палат. Възхищение будят и много от проектите за паркови съоръжения и сгради на испанския архитект Гауди. В тях се срещат директни, близки или по-далечни природни аналози.

По покривите на някои от жилищните постройки са разцъфнали невероятно красиви цветя и природни форми от камък, метал, мозайка, по вратите и балконите се перят паунови пера, преплитат се лияни и клонки, по парковите алеи се излежават гущери и други причудливи животни – една невероятно богата менажерия, обединяваща в едно цяло фантазия и реалност. Огромното многообразие от форми, невероятната пластичност, богатството от багри и нюанси не разрушава естетическата цялост на сградите и съоръженията и както в природата, така и при Антони Гауди, те се намират в естетическо единство и неповторима хармония.

Източник: http://www.armormat.com/bg/products.php

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *