Основи на работата с косачка

косачка

Може би, когато чуете за косене на трева това, което си представяте, е димът, шумът и камъчетата, които летят навсякъде. Ако се върнете мислено назад към времето, косенето е било чисто и тихо, благодарение на ръчната косачка.

Като отговорен към опазването на природата човек, вашият очевиден мотив е прилагането на мерки, които намаляват въглеродните емисии и тяхното вредно въздействие. Макар, че има няколко неща, които допринасят за подобряването на екологичния баланс на нашата планета, едва ли скоро човечеството ще почне действително да го прави.

Чудите се как да започнете? Защо не започнете да окосявате моравата си с помощта на лек, жизнерадостен, изключително безопасен и практически без замърсяване тип косачки? Време е и вие да станете „ретро” и да косите моравата си точно като в добрите стари времена.

Сигурно си задавате въпроса как работят макарите за косачки? Повечето от нас, в наши дни, използват машинни устройства, захранвани от батерии или горивни клетки, така че е трудно да си представим машина без мотор, който същевременно да бъде лесен и ефективен.

Опростеността, всъщност, е основният принцип, използван при производството на косачки за косене на трева, още през 1827 г., когато Едуин Бъдинг ги е изобретил в Глостършир, Англия. Това скромно изобретение по-късно заменя косачката и се превръща в огромно облекчение за работниците, които го използват широко на детски площадки и големи градини.

Сегашната газоснабдителна машина се предшества от парена захранваща версия, която в исторически план се предшества от косачката, задвижвана от животни.

Механизмът на косачката е доста ясен – има цилиндър с няколко извити остриета, известни като спирални остриета.

Страните на този цилиндър се съединяват с двете колела, които се намират от двете страни. Върху тези колела е прикрепена вертикална рамка с дръжки на противоположния край. Тъй като човекът натиска дръжката, колелата се движат, като също така въртят лопатките. Има остри постелки, които формират основата.

Сега, когато се движат извитите остриета, тревата се хваща между лопатките и леглото и окосява тревата точно като коса. Накратко, работата на косачката  е подобна на чифт хартиени ножици. Косачките за макари, в наши дни, идват заедно с прикачен тревен колектор отзад, който прави работата безпроблемна.

Източник:  Професионална техника – voinishki.com

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *