Как да се справим с мухала в банята

мухала в банята

Банята е неразделна част от всяко едно жилище и тя изисква също толкова грижи, колкото и останалите помещения там. За съжаление мухълът и плесента са най-честите нежелани гости, които развалят облика й изцяло. Можем ли да се справим с тях и какви средства да използваме?

Първи признаци за наличие на мухъл в банята са неприятната миризма и черно оцветяване в ъгловите места. Спорите от плесен си живеят във въздуха и само чакат удобен момент да се развият и превърнат в мухъл. Удобният момент е наличието на висока влажност. Слабата вентилация е също предпоставка за образуване на мухъл в банята. При наличие на конденз в душ кабината най-често се образуват черни петна около сифона, в ъглите и гумените уплътнения. Ако водата не се оттича добре и се задържа на невидими места, това също е причина за поява на мухъл.

За да се справим с този проблем, засягащ почти всяка баня, трябва да направим следните неща.

  1. Да подобрим вентилацията в мокрото помещение,
  2. Да оставяме вратата отворена особено след като сме взели горещ душ. Така ще се засили въздушния поток и няма да остава влага в банята.
  3. При душ кабината е добре стените й да се забърсват със сух парцал, за да не остава вода по тях. След всяко посещение да се оставя вратата на кабината отворена.

При вече появил се мухъл е добре банята да се изчисти основно със специални препарати за предотвратяване развитието на мухъл. Полезно  е да се знае, че хлорът, оцетът и амонячният спирт блокират развитието на плесен в банята.

Да не забравяме, че ако редовно правим профилактика и почистваме мокрото помещение, мухълът може да го подмине. А за финал ще добавим – винаги проверявайте фугите и ъглите – там са скрити най-много натрапници.

Източник: Магазин за баня – vsichko-za-baniata.com/

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *