Диабет и око

3

Всички знаят каква е връзката на диабета и окото. Увреждането на зрението в следствие заболяване от диабет е често срещано. Диабетът в миналото беше страшна диагноза, но с развитието на медицината и технологиите вече е една обикновена болест, която може да се контролира.

Въпреки липсата на законови разпоредби личните лекари да изпращат болните от диабет задължително на преглед при офталмолог, много специалисти не пропускат да го направят.

Лекарите, които се отнасят отговорно към пациентите си, след поставяне на диагноза диабет, насочват болните и към консултация с очен лекар, за да се вземат навременни мерки. Често се случва така, че диабетът бива установен точно по време на преглед ри офталмолог, който насочва пациента към последващи изследвания и назначаване на подходящо лечение при личния лекар.

Има случаи, в които след оплакване от влошено зрение и липса на диагноза диабет, пациентът се оперира от перде. Ако пациентът е болен от диабет, операцията за катаракта провокира бързото развитие на диабета и загуба на зрението.

За да не се получава това, се налага да се правят задълбочени предварителни изследвания, непрекъснато съдействие на лични лекари с офталмолози и ендокринолози, за да се намери най-подходящото лечение на зрението на пациента. Не винаги оперативното лечение е удачно. Добре е да се направи ангиография или лазерно сканиране на жълтото петно.

Преди да се помисли за хирургична намеса, да се назначи лазерно лечение или лечение с кортизонови препарати. Едва след като всичко друго е неефективно, да се премине към оперативно лечение.

В момента все още няма достатъчно добра профилактика на заболяването и пациентите често биват диагностицирани, когато зрението им е необратимо увредено от диабета. Лазерното лечение е продължително и здравната каса не поема плащането на всички процедури. Не навсякъде лазерите са достатъчно съвременни и на пациентите се налага поне 18 пъти месечно да прави процедури, а здравната каса заплаща само 1 процедура на месец.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *